25 jaar Total Ertvelde

274 Views

Toen Total Ertvelde in 2016 zijn 25 jarig bestaan mocht vieren, stond Plant manager Peter de Jonghe voor een grote uitdaging. ‘Hoe gaan we deze mijlpaal op een memorabele manier in de spotlights zetten’ en hoe gaan we de mensen die tot op de dag van vandaag voor het succes van de Total-fabriek zorgen, uitbundig vieren?
Het antwoord hierop was het boek ’Total Ertvelde, 25 jaar Nieuwe fabriek’.
Dit naslagwerk neemt de lezer mee naar de jaren twintig van de vorige eeuw, naar de bouw van de Oude fabriek door Petrofina, later Fina. D.m.v. talrijke originele foto’s wordt de geschiedenis van de Oude fabriek vertelt.
Het tweede deel van het boek beschrijft hoe René Staes, directeur van de Oude fabriek in Ertvelde, in de jaren tachtig van de vorige eeuw de bouw van een Nieuwe fabriek bepleitte bij het management van Petrofina in Brussel, hoe een projectteam samengesteld uit Jacques Damseaux, Pierre Schils, Bart Neirynck en Jean-Pierre Van Dijk belast werd met de bouw van de meest innovatieve fabriek voor smeermiddelen in Europa.
Elk hoofdstuk beschrijft een fase in de geschiedenis van de Nieuwe fabriek. Ruime aandacht gaat naar het productieproces en naar ANAC, het wereldvermaarde diagnose- en analysecentrum voor gebruikte smeerolie. In aparte getuigenissen vertellen de geïnterviewden hoe zij HUN fabriek beleven of beleefd hebben. Omdat Total Ertvelde klanten heeft in alle werelddelen, werd het boek ook in het Engels vertaald.

Onze Opdracht?

Onze opdracht bestond erin om een film te draaien waar alles in zat. De dag begon met een academische zitting waarbij alle aandacht uitging naar het boek ‘Total Ertvelde 25 jaar nieuwe fabriek’. Hier brachten we de huldigingen van alle prominenten in beeld die het pas gedrukte boek in ontvangst mochten nemen. Daarbij werden er passages uit het boek voorgelezen. Ook in de film schenken we een stukje aandacht aan de geschiedenis van de oude en nieuwe fabriek.
A.d.h.v. verschillende interviews van prominenten, sfeerbeelden en de prachtige beelden uit het boek, konden we de kijker onderdompelen in de geschiedenis van de oude en nieuwe Totalfabriek.
Naast het boek kon een groot evenement om deze verjaardag te vieren niet ontbreken. Het werd een groots opgezette familiedag waarbij werknemers met veel trots de fabriek aan familie en vrienden konden laten zien. Doorheen de volledige site werd een parcours aangelegd met infoborden en werd er op strategische plaatsen extra uitleg gegeven. Op het einde van het parcours was er een grote tent waar je een hapje en drankje kon nuttigen. Uiteraard konden hier de nodige speeches en huldigingen niet ontbreken. Men vond het belangrijk dat op deze manier ook de werknemers in het verhaal werden betrokken.
Deze film werd voornamelijk intern gebruikt om op de eerstvolgende nieuwjaarsreceptie te vertonen.

Klant

Total Belgium

Date

February 19, 2023