Vragen hoeveel een bedrijfsfilm kost is te vergelijken met vragen naar de kosten van een auto zonder te weten of het een sportwagen, een gezinswagen of eerder een bestelwagen moet zijn. Zonder context is een schatting eenvoudigweg onmogelijk, omdat een bedrijfsfilm niet vergelijkbaar is met een vast product, maar met een individuele dienst. Er bestaan geen kant-en-klare filmformules. Dat is maar goed ook, want anders zou uw videoproductie niet uniek zijn en makkelijk te kopiëren zijn door uw concurrenten.

Checklist voor een nette kostenraming

We hebben een checklist samengesteld zodat je echt alle kosten (ja, ook de kosten die je in eerste instantie niet zou verwachten) kunt inschatten. Natuurlijk hoef je niet alles vooraf zelf te beantwoorden. Het productiebedrijf zal deze vragen met u verduidelijken om uw individuele offerte te kunnen uitwerken.

1) Heeft u al een ruw basisidee, een stijl of zelfs een video die u inspireert?

Idealiter kunt u dit met ‘ja’ beantwoorden. Het is enorm nuttig als u vooraf enkele voorbeelden bekijkt. Zo krijg je ook snel een idee van hoe verschillend videoproducties kunnen zijn. Moet de film een documentairestijl hebben, emotioneel of humoristisch zijn? Vol actie? Of moet hij eerder romantisch zijn?

2) Wat is het ultieme doel dat je met je video wil bereiken?

Bepaal precies wat je met je video wilt bereiken. Deze fase kan snel leiden tot het besef dat je misschien helemaal geen video nodig hebt. Maar maak je geen zorgen, dit is normaal. Maak niet alleen een video omdat iedereen het doet.

3) Wie is je doelgroep?

Zodra het doel is verduidelijkt, is de volgende stap uit te zoeken wie je doelgroep is. 25 jaar oud, mannelijk en Europees? Of liever 65+, yogaliefhebber en Aziatisch? 

Weten wie je bestaande of potentiële klanten zijn, is cruciaal voor het bedenken van de film, want verschillende mensen willen verschillende films.

4) Zijn er acteurs, figuranten en/of een verteller nodig?

Werknemers nemen vaak deel aan het ontwikkelen van een bedrijfsfilm. In principe is dat een prima idee. Met bijvoorbeeld een quote en/of interview wordt de persoonlijkheid van het bedrijf beter in de verf gezet. Het wordt echter een complexer verhaal wanneer de nadruk op bepaalde personen ligt. Hier raden wij aan te investeren in een professionele acteur.

Opmerking: Een dagvergoeding kost gemiddeld tussen €750,- en €1.500 incl. kosten.

Naast het honorarium worden de rechten hier nog extra bijgerekend. Een zogenaamde “buy-out”, de licentie om het beeld- en geluidsmateriaal voor een bepaalde periode te gebruiken. Meestal ligt deze buy-out tussen 100% en 150% van een dagvergoeding. Dit betekent dat een acteur met een dagvergoeding van €1.200 plotseling €2.400 kost.

5) Waar moeten we filmen?

Dit hangt natuurlijk af van het idee van de film. Misschien heeft u exacte locatiewensen of wilt u een speciale plek laten zien. Vaak wordt het bedrijf of uw kantoorpand in de video in beeld gebracht. Als er een externe opnamelocatie nodig is, moeten de gebruikskosten daarvoor worden ingecalculeerd.

‍6) Hoeveel opnamedagen zijn er nodig?

Hoe meer opnamedagen, hoe hoger de kosten, omdat alle crewleden die nodig zijn meerdere malen op pad moeten en zich voor elke opname moeten engageren. Hierin is een zeer uitgebreide en strikte planning van het productiehuis onontbeerlijk.

‍7) Wilt u specifieke muziek op de achtergrond?

Muzieklicenties kunnen verraderlijk zijn. Vooral als een specifieke (bekende) soundtrack wordt gekozen, kunnen de licentiekosten bijna onbetaalbaar worden. Als u echter werkt met licentieplatformen zoals premiumbeat.com, musicbed.com of epidemicsound.com, betaalt u meestal slechts tussen de €100 en €400.Ook deze licentiekost is net zoals bij de licentie voor acteurs afhankelijk van het specifieke doel van de video. Hier geldt de vuistregel ‘hoe groter de afzetmarkt, hoe hoger de licentiekost’.

Tot slot het meest voorkomende probleem dat zich na de filmproductie stelt

De belangrijkste vraag VOOR de productie van uw bedrijfsfilm is: ‘Hoe distribueert u uw film en hoe krijgt u uiteindelijk nieuwe klanten?’ Om de investering in uw bedrijfsfilm of een ander type videoproductie de moeite waard te maken, moet u een doordachte distributiestrategie hebben. Tegenwoordig is het niet meer voldoende om uw video gewoon stof te laten vergaren op uw website in het tabblad “Over ons”. Zelfs een post op sociale media is niet voldoende. Alleen wie voor een gerichte aanpak kiest, kan zijn doel bereiken. Maar daarover meer in onze volgende blogpost over videomarketing.